Startrail ja kuollut puu

Startrail on kuvaustapa, jossa otetaan useamman tunnin ajan kuvia tähtitaivaasta ja ne yhdistetään kuvankäsittelyssä yhdeksi kuvaksi. Tällä tavalla maapallon pyörimisliike tulee selkeästi näkyviin tähtien muodostamien viirujen ansiosta.

Kuvien ottaminen vaatii pilvettömän sään pitkäksi aikaa, mikä on etenkin talvella harvinaista herkkua. Paras aika säiden suhteen on alkusyksy ja lopputalvi. Lisäksi tarvitaan tietenkin pimeä valosaasteeton paikka. Hyviä pimeitä paikkoja voi etsiä valosaastekartalta tai URSA:n Taivaanvahdista.

Tämä kuva on otettu oman mökin pihalta huhtikuussa 2022. Mökki sijaitsee Itä-Suomessa pimeässä ja valosaasteettomassa paikassa (bortle 2-3). Haasteena tässä kuvassa oli 80 sentin lumikerros mikä ei tehnyt jalustan saamisesta tukevasti paikoilleen kovin helppoa. Seuraavalla kerralla täytyy lapioida kuvauspaikka kokonaan auki.

Startrail kuvia, joissa tähtien luonnolliset värit näkyvät, on mahdollista ottaa alivalottamalla kuvia tarpeeksi. Jos kuvat ottaisi samalla tavalla kuin linnunrataa kuvattaessa, kirkkaimmat tähdet palaisivat puhki ja menettäisimme niiden luonnollinen värin kuvassa.

Kuvan tekniset tiedot

Nikon D750 + Sigma Art 35mm f1.4
434 x 30s f3.2 ISO 640
Kokonaisvalotusaika 3 tuntia 37 minuuttia.

Timelapse

Oheinen timelapse video on tehty StarStaX -ohjelmalla, ns. ”comet” moodilla.