Joutsenen tähdistö

Joutsenen tähdistö kuvattu astromodifioimattomalla järjestelmäkameralla ja 35mm ”normi” laajakulmaobjektiivilla. Valotin samaa aluetta tähtitaivaasta kahden peräkkäisen yön aikana yhteensä 171 minuuttia Sky-Watched Star Adventurer seurantalaitetta käyttäen.

Miksi valotin kuvaa kaksi yötä?

Siksi, että elokuun loppupuolella astronominen, eli pimeä yö, ei kestä montaa tuntia. Molempina öinä sää oli suotuisa eikä tuultakaan ollut kuin 0 m/s! Jätin jalustan ja seurantalaitteen ensimmäisen yön jälkeen paikoilleen ja jatkoin kuvausta seuraavana yönä.

Seurantalaitetta ei tarvinnut kohdistaa pohjantähteen uudestaan, koska jalusta ei liikkunut milliäkään öiden välillä. Pidemmällä putkella kuvattaessa kohdistus olisi pitänyt tehdä uudestaan, mutta laajakulmalla kohdistuksen ei tarvitse olla aivan millintarkkaa. Kohdistuksen tavoitteena on saada seurantalaitteen akseli samalle tasolle maan pyörimisakselin kanssa, jolloin kamera pysyy periaatteessa lukittuna samaan kohteeseen maan pyöriessä.

Seurantalaitteen mekaniikka ei kuitenkaan ole aivan niin tarkka, että se pysyisi millilleen paikallaan. Tämänkin voisi korjata mm. uudemmilla ja kalliimmilla seurantalaitteilla, erillisillä kameroilla, jotka lukkiutuvat ja ohjaavat seurantalaitteen moottoria mikäli seuranta heittää muutamia pikseleitä, erinäisillä tietokoneohjelmilla jne., mutta itse olen (toistaiseksi) päättänyt mennä tällä seurantalaitteella.

Miksi valotin kuvaa niin kauan?

Siksi, että syvän avaruuden himmeät kohteet saa esille vain pitkillä valotusajoilla, pinoamalla useita pitkän valotuksen kuvia tähän tarkoitukseen tehdyillä astronomisilla ohjelmilla tai kapeakaistasuotimilla. Suotimet päästään vain tietyn valon aallonpituuden kameran kennolla, mutta nekin vaativat yleensä useita kuvia pinottuna. Pitkät valotusajat taas vaativat aina seurantalaitteen käyttöä, joka seuraa maapallon pyörimisliikettä vastakkaiseen suuntaan mahdollistaen kuvaamisen pitkillä valotusajoilla ilman, että tähdet alkavat tekemään viiryä maapallon pyörimisen takia.

Mikäs se astromodifioitu kamera sitten on?

Kaikissa kameroissa on IR filtteri, eli filtteri joka estää infrapunasäteilyn tai suuren osan siitä infrapunasäteilyn pääsystä kameran kennolle. Modifioiduissa kameroissa osa tai koko filtteri poistetaan, jotta kamera tallentaa punaisen (656nm) aallonpituuden, jota tähtisumut lähettävät.

Miten tässä kuvassa on niin paljon väriä?

Siksi, että kuvaa on valotettu miltei kolme tuntia matalalla ISO-arvolla. Tämä mahdollistaa sen, että värejä saa kuvankäsittelyssä kaivettua esiin ilman, että kuvanlaatu heikkenee. Värit ovat aivan oikeita ja niitä on vain korostettu. Kuvaa ei ole keinotekoisesti värjätty millään tavalla. Modifioidulla kameralla kuvasta saisi vielä enemmän väriä esille!

Kuvan tekniset tiedot

Nikon Z7 II + Sigma Art 35mm f1.4
57 * 180s f4 ISO 800
5 dark framea